Shiatsu

Shiatsu: (shi=vinger, atsu=druk) is een manier van lichaamstherapie die is ontwikkeld in Japan door Tokujiro Namikoshi en later zijn zoon Toru Namikoshi. Hij ontwikkelde zijn kennis door praktijkervaring. Het is gebaseerd op westerse kennis over anatomie en fysiologie. De duimen, handpalmen en vingers worden gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam. Hierbij wordt door de behandelaar niet met spierkracht gewerkt maar wordt het eigen lichaamsgewicht gebruikt om druk uit te oefenen. In Japan is de opleiding tot klassiek Shiatsu-therapeut gereguleerd door de overheid. (klassiek: alleen met de handen en niet met apparaten, ellebogen, knieen of voeten en de patient blijft geheel gekleed).

Namikoshi’s zoon Toru studeerde chiropractie in de VS. Hij verwierf kennis over de ruggengraat en de viscera (de interne organen in de buik- en borstholte) en breidde zo de kennis van de klasieke Shiatsu van zijn vader uit.

Shiatsu is dus een techniek en gebaseerd op de theorie van yin/yang en de 5 elementen. Ik heb een tweejarige opleiding in Baarn gevolgd. Je leert hier hoe de “energie-kanalen” lopen. Beter bekend als de meridianen. Daar ik energien kan voelen, kan ik ook voelen welke meridianen geblokkeerd zijn of dat er een teveel aan energie of een gebrek aan energie is. Dit kan dan de oorzaak van de lichamelijke klachten zijn.

Shiatsu is acupunctuur met de handen. Je gebruikt geen naalden, maar je beinvloedt de punten in het lichaam door je handen te gebruiken.

Ik kom het regelmatig tegen dat blokkades in een lichaam erg vast zitten. Dan is de Shiatsu en prachtige techniek om er weer beweging in te krijgen.

In Japan wordt Shiatsu vaak preventief gegeven. Het doel is namelijk het corrigeren van de balans van het lichaam en het verbeteren of onderhouden van de gezondheid. Het is ook een methode om bij te dragen in het helende proces bij aandoeningen.